Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΣΚΕΣ

Αναρτήθηκε από Γυψοδομή Κ. Κολλάρος


Αν ακούσουμε κάποιον να αναφέρει τη λέξη μάσκα αμέσως στο μυαλό μας έρχονται σκηνές καρναβαλιού. Και όμως, η μάσκα έχει πανάρχαια ιστορία. Είναι επιστημονικά βεβαιωμένο ότι ο άνθρωπος ασχολείται με τις μάσκες από τα παλιά χρόνια. Μάσκες υπάρχουν από την αρχαία κινέζικη και αιγυπτιακή εποχή και την εποχή των Μάγια και των Ίνκας μέχρι τους γεμάτους φαντασία χρόνους του Μεσαίωνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης- μια μαγεία πράγματι χιλιετιών που ακόμα συγκινεί και εξάπτει. Ακόμη και σήμερα οι Ινδιάνοι εκστασιάζονται στον ρυθμό των αρχαίων χορών τους κρυμμένοι πίσω από τις εντυπωσιακές μάσκες τους. Στη μαύρη ήπειρο η μάσκα διατηρεί τη χρήση που είχε πιο παλιά παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Τέλος σ’ όλες τις ηπείρους- από το εντυπωσιακό θέατρο του Πεκίνου μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας- οι μάσκες είναι στο προσκήνιο.
Ίσως για τον εύκολο τρόπο που χρησιμοποιείται, ίσως γιατί πίσω της  ανακαλύπτει κανείς τη γοητεία της μεταμφίεσης, ίσως ακόμη για το μυστήριο που κρύβει ή τις εσωτερικές επιθυμίες που εξωτερικεύει, η μάσκα διατηρεί μέχρι σήμερα την ίδια μαγεία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε.
Όταν κρυβόμαστε πίσω από μία μάσκα έχουμε την εντύπωση ότι μετουσιωνόμαστε σε μια άλλη ύπαρξη, πολύ περισσότερο όταν εμείς κατασκευάζουμε μια μάσκα αποκαλύπτουμε ασυναίσθητα απόκρυφες πλευρές του εαυτού μας που υπάρχουν μόνο στο υποσυνείδητο.
Εκτός από την ιστορική της προέλευση και τη θέση που κατέχει στις παραδοσιακές ή εποχιακές εκδηλώσεις (Απόκριες) θέλουμε να σας αποκαλύψουμε και μια άλλη πλευρά στη χρήση της.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να δείτε τη μάσκα σαν διακοσμητικό στοιχείο στο περιβάλλον σας και στην εμφάνισή σας. Εμείς έχουμε μάσκες τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε. Ένα δείγμα αυτών βλέπετε στις φωτογραφίες, που πλαισιώνουν το άρθρο αυτό.
Εσείς μπορείτε τις μάσκες να τις φορέσετε, να τις κρεμάσετε, να διακοσμήσετε ένα γιορτινό τραπέζι, ένα party, να τις κάνετε κεντρικό θέμα στα κοσμήματά σας, στα ρούχα σας, στα αξεσουάρ σας, δίνοντας ένα νέο τόνο στην αμφίεσή σας. Φέρτε τις μάσκες στη μόδα. Η έκπληξη που θα νιώσετε εσείς και οι άλλοι θα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.
Αφεθείτε λοιπόν στα θέλγητρα αυτής της πρόκλησης και αφήστε την φαντασία σας να καλπάσει. Θα νιώσετε τη γοητεία που κρύβεται πίσω από την αμφίεσή σας και την ικανοποίησή σας ότι οι κόποι σας δεν πήγαν χαμένοι.
Βασιστείτε πρώτα στο γούστο σας, απελευθερώστε τις δημιουργικές ανησυχίες σας και τονίστε με μια προσωπική σας νότα τις μάσκες που θα βρείτε στο κατάστημά μας.
Οι μάσκες που θα βρείτε σε μας είναι χρώματος λευκού σε διάφορα μεγέθη, που καλύπτουν τα μάτια, το μισό ή ολόκληρο το πρόσωπο.